Sekolah Menengah Vokasional Tengku Ampuan Afzan, Bentong  mula beroperasi pada bulan Januari tahun 1989 dan merupakan salah sebuah Sekolah Menengah Vokasional baru yang ditubuhkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

 Sekolah ini telah dibina mengadap ke Jalan Bentong – Kuala Lumpur, di sebelah timur. Kawasan sekolah ini dilingkungi oleh kilang Powernet di sebelah selatan dan kawasan perumahan Taman Kolej dan Taman Mawar disebelah Utara dan Barat.

Pada 07 Julai 1991, sekolah ini telah dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah Al Mustain Billah dengan menukarkan nama asalnya dari Sekolah Menengah Vokasional Bentong kepada Sekolah Menengah Vokasional Tengku Ampuan Afzan Bentong dan seterusnya pada tahun 1995 sekolah ini  dinaikkan taraf menjadi Sekolah Menengah Teknik.

Sekolah ini mempunyai keluasan 139,894.75 meter persegi (34 ekar) dan terdiri dari  sebuah Dewan Besar, sebuah Blok Pentadbiran, 5 Blok Akademik (Makmal Sains, Makmal Komputer, Kelas dan sebagainya), 8 buah Bengkel, sebuah Kantin, Surau Berkembar, Dewan Makan Berkembar. Selain itu terdapat 8 Blok Asrama empat tingkat (termasuk 8 unit kediaman warden) di samping 7 unit Rumah Guru dan 8 unit Rumah Kakitangan.

Semenjak tahun 1995 SMVTAA menawarkan dua aliran untuk pelajar tingkatan 4 iaitu Aliran Teknik dan Aliran Vokasional.  Aliran Teknik terbahagi kepada empat jurusan iaitu  Kejuruteraan Jentera, Kejuruteraan Elektrik, Kejuruteraan Awam dan Keusahawanan.  Aliran Vokasional pula menawarkan Kursus Amalan Bengkel Mesin (ABM), Elektronik (ENK), Binaan Bangunan (BB), Penyejuk dan Penyaman Udara (PPU), Automotif (ATF), Elektrik (ELK), Kimpalan & Fabrikasi Logam (KFL) dan Pengurusan Perniagaan (PPN) manakala Kursus Pengaturcaraan Komputer (PK) ditawarkan pada tahun 2004. Pada tahun 2005 SMVTAA menambah lagi  satu aliran iaitu Kursus Kemahiran dalam bidang Kemahiran Automotif.

Sekolah ini terus berkembang dengan pembangunan dan persekitaran yang kondusif. Pencapaian akademik dan kokurikulum yang meningkat telah menarik minat ramai pelajar ke sekolah ini. Sekolah ini di jangka akan mencapai bilangan 1100 orang pelajar sementara kapasiti penghuni asrama boleh memuatkan seramai 850 orang. Keunggulan sekolah ini menjadi kebanggaan penduduk di Daerah Bentong.

Mulai tahun 2013, sekolah menengah vokasional telah bertukar wajah ke arah transformasi vokasional seterusnya nama sekolah ini di tukar kepada Kolej Vokasional Tengku Ampuan Afzan (KVTAA).

 

 

  

MASA DEPAN ANDA BERMULA DISINI

Kolej Vokasional Tengku Ampuan Afzan Km 6, Jalan Kuala Lumpur 28700, Bentong Pahang, Malaysia

Tel : +6092225466

Fax :+6092233089

www.kvtaabentong.edu.my

SISTEM PENGURUSAN KOLEJ

Who's Online

Kami mempunyai 212 Para tetamu dan tiada rakan dalam talian

Kata Kata Hikmat

Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.- Flower A. Newhouse

Muat Turun

Login

HYPERLINK

 

*Penafian

Kolej Vokasional Tengku Ampuan Afzan tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari portal ini.

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top